EdenLiset-in-Vietnam-zelfreflectie
Door: Lisette
Blijf op de hoogte en volg Edwin en Lisette
23 November 2010 | Vietnam, Hanoi
Na bijna 6 weken in Vietnam te zijn geweest kunnen we wel zeggen dat we het land en zijn inwoners redelijk gezien en beleefd hebben. Ook hebben we, geheel uit eigen beweging, de Vietnamese keuken uitvoerig getest.
Tijd voor wat EdenLiset-in-Vietnam-zelfreflectie!
Categorie 1: De Vietnamese keuken.
Dat wij Vietnamese-eet-én-drink-experts zijn geworden blijkt wel uit de volgende statistieken.
Berekend over 40 reisdagen en eenheden -bij benadering- geteld per persoon.
Aantal gegeten…..
- loempia’s: 123
- kilo’s rijst: 7,5 (Lisette)
- kilo’s noedels: 4,3 (Edwin)
- krabben: 2
- mango’s: 14
- watermeloenen: 5
- pomelo’s: 1
Aantal terug-laten-brengen bananenpannenkoeken: 2
Aantal keren niet-genoten-van-maaltijd: 2 (bananenpannenkoeken)
Aantal gedronken eenheden….
- rum overig: 6
- slangenbocht: 1
- bananenshake’s: 51
- water (in liters): 75
- Vietnamese koffie: 22 (Lisette)
Aantal katers: te veel.
Voor degenen die het de vorige keer gemist hebben, kopieer deze link in je adresbalk en zie hoe Lisette Edwin te slim af is: http://www.weitreise.de/wordpress/wp-content/uploads/Lisette-Edwin.gif
Categorie 2: Vietnam en Mensch.
De inwoners van Vietnam zijn op zijn zachtst gezegd een apart volk. Op het eerste gezicht lijken ze de milde variant van de Chinees. Leer je ze wat beter kennen, dan weet je dat Vietnamezen hun eigen tactieken hebben om je tot wanhoop te drijven.
- Vietnamezen roggelen en tuffen net als de Chinezen, al doen ze het iets minder vaak;
- Vietnamezen dringen ook voor;
- Vietnamezen in het zuiden zijn vriendelijker dan in het noorden;
- Vietnamezen zijn allemaal om 5 uur wakker;
- Vietnamezen zijn LUIDruchtig - bij voorkeur als ze net wakker worden;
- Vietnamezen wekken hun buitenlandse gasten derhalve –geheel uit eigen beweging- elke dag om 5 uur met hun gekakel;
- Vietnamezen kennen geen privacy en ‘personal space’. Lisette is een aantal keren vastgegrepen door Vietnamese vrouwen die haar wilden aanraken. Zonder waarschuwing welteverstaan. Nu snap ik wel dat ik heel bijzonder ben enzo, maar je kan toch eerst even vragen of je me mag bespringen of me minstens even waarschuwen dat je het gaat doen om hartverzakkingen te voorkomen;
- Vietnamezen hebben bijna allemaal een brommertje;
- Er passen vier Vietnamezen plus bagage op een brommertje;
- Vietnamezen kennen geen verkeersregels;
- Vietnameze mannen vinden zichzelf heel stoer, zeker als ze een dagje worden losgelaten op het strand;
- Vietnameze vrouwen zwemmen niet en als ze het al doen met al hun kleding aan;
- Vietnamezen zijn ervan overtuigd dat westerlingen allemaal ‘Hello Banana!/Hello Pineapple!/Hello Taxi!/Hello Motorbike!/Hello Laundry!/Hello Hairdresser!/Hello Snorkeltour!/Hello Massage! heten;
- Vietnamezen doen er alles, maar dan ook ALLES aan om je op elk moment van de dag een poot uit te draaien en/of aan je te verdienen;
- Vietnamezen spreken over het algemeen redelijk Engels;
- Als een Vietnamees een vraag niet snapt zegt en knikt de Vietnamees gewoon ‘ja’;
- Als een Vietnamees je af wil poeieren zeggen ze gewoon dat het internet over een uur gemaakt wordt; men weet toch wel dat je na 5x vragen afdruipt;
Categorie 3: Het land Vietnam
Als je 40 dagen door Vietnam reist kan het niet anders dan dat zaken die anders zijn dan thuis je op gaan vallen.
- In Vietnam zijn bijna geen vogels, als je ze al ziet zitten ze in een kooitje;
- In Vietnam zijn heel veel ratten, je ziet ze overal op straat;
- In Vietnam zijn ook heel veel kakkerlakken;
- Vietnameze kakkerlakken en spinnen laten zich niet zomaar door een doucheputje spoelen; hoeveel water je ook over ze heen laat spoelen, ze klimmen vroeg of laat weer uit het putje;
- In Vietnam –maar vooral op Phu Quoc Island- valt meerdere keren per dag de stroom uit;
- Het kleinste briefgeld in Vietnam is 0,02 eurocent waard;
- In Vietnam worden alle films nagesynchroniseerd. Er is één stem die op matte toon alle personages doet en op de achtergrond hoor je het origineel erdoorheen;
- In Vietnam staan alle tv’s hard, bij voorkeur op het uiterste volume. Zo kunnen we op het strand tenminste elke dag de lokale soap volgen waar al het restaurantpersoneel gebiologeerd naar kijkt;
- De meeste Bia Hoi’s zijn in het noorden van Vietnam;
- De meeste hangmatten zie je in het zuiden van Vietnam;
- Vietnam kent moessonregens die eenmaal per dag alle straten doen overlopen;
- Vietnamese reisbureaus claimen dat zij alles voor je kunnen boeken. Vliegtickets, bustickets, maar ook treintickets. Ter illustratie plakken zij foto’s op van de treinen die zij aanbieden. Zo zagen wij foto’s van Amerikaanse en Engelse treinen en zélfs een foto van een Nederlandse Sprinter;
- In Vietnam heeft men bussen met foto’s van de Keukenhof erop;
- Het grootste melkmerk in Vietnam is ‘Dutch Lady’. De melk komt in alle smaken en wordt geproduceerd door Friesland Foods. Edwin vindt vooral de zoetgemaakte melk vies;
- Ook gespot in Vietnam: Remia mayonaise en Completa gecondenseerde melk;
Categorie 4: overig
In de categorie overig datgene wat wij eerder niet konden categoriseren.
- Aantal keren gevreesd voor leven in bus: 66
- Aantal keren gevreesd voor leven op straat door brommers: 42
- Aantal gespotte Verschrikkelijke Toeristen in Vietnam: 3688
- Aantal keren geërgerd in Vietnam: 21
- Aantal keren afgezet in Vietnam: ontelbaar
- Aantal uitgegeven Vietnameze Dong in 40 dagen: 43.725.000
Bye bye Vietnam, Cambodia here we come!
23 November 2010 - 13:48
Wilja En Ferry:
Hahahaha! Hoe herkenbaar allemaal. Maken jullie je borst maar nat voor Thailand. Het lijkt of de mensen aardig zij en je willen helpen maar intussen draaien ze een vette poot uit. Dan maar liever de Vietnamezen. Die komen er tenminste ronduit voor uit. We zijn benieuwd wat jullie van Cambodja vinden. Hebben jullie het al gelezen over die 345 doden doordat er een brug instortte in Pnom Penh? Donderdag pakken we de trein naar Singapore.
Grtz. en xxx -
23 November 2010 - 14:48
Rob:
Ik mis één belangrijk statistisch gegeven...
Aantal kilo's toegenomen lichaamsgewicht :-).
Of komt dat niet door de censuur ?
Groetjes
Rôbb -
23 November 2010 - 20:55
Elles:
10 dagen luieren geweldig, ik werd al moe bij het lezen, maar nog meer jaloers wat jullie allemaal zien en meemaken. Er is een "tied" van opladen en een "tied" van verder reizen..:-) Geniet van Cambodja. Wij in Nederland krijgen eind van de week onze eerst sneeuw en vorst. Hopenlijk blijft de trein rijden, per slot hebben ze het getest....:-):-):-). Eerst zien dan geloven, afgelopen vrijdag had NS weer eens pech. Om 16.30 brak er brand uit in de VLpost te Utrecht, er heeft geen trein meer rondom Utrecht gereden deze avond...:-(:-( -
24 November 2010 - 06:20
Thijs:
66 x een lachende koe? Dat klinkt inderdaad als vakantie ;-)