Living the dream - Reisverslag uit Nairobi, Kenia van Edwin en Lisette - WaarBenJij.nu Living the dream - Reisverslag uit Nairobi, Kenia van Edwin en Lisette - WaarBenJij.nu

Living the dream

Door: Lisette

Blijf op de hoogte en volg Edwin en Lisette

03 Oktober 2007 | Kenia, Nairobi

Jambo Rafiki!

De titel zegt al genoeg: deze reis voelt als een droom! Ik zal beginnen bij onze aankomst in Nairobi...

Na aankomst zijn we naar ons hotel gebracht en daar bleek ons standaard-kamer type overboekt. In dit geval een leuke bijkomstigheid want we kregen een 2-kamersuite! Omdat de vlucht heel voorspoedig en rustig was verlopen waren we nog niet heel moe en hebben we lekker gedineerd in het restaurant onder het genot van wat Keniaanse muziek. De volgende ochtend hebben we heeeel rustig aangedaan tot we erachter kwamen dat ik wel mijn horloge maar niet mijn telefoon (= wekker) een uur vooruit had gezet en we dus alsnog snel moesten ontbijten! Na het ontbijt werden we namelijk opgehaald voor een city-tour Nairobi. Wij waren hier heel blij mee want dit stond niet in ons programma en 'Nairobbery' is niet de stad bij uitstek om individueel te ontdekken. We reden langs alle belangrijkste gebouwen en kregen een goed idee van het straatbeeld. Het voelt heel bijzonder om in een stad te zijn die als 1 van de crimineelste van Afrika bekend staat. Het was overigens heel stoffig, druk en ongeorganiseerd in het centrum! Na de rit werden we naar een restaurant gebracht waar we veel 'wild' hebben gegeten, het heet ' The Carnivore' en is ontzettend leuk aangekleed. De obers komen met grote spiesen om het vlees op je bord te leggen en er was heel veel keus. Hier ontmoetten we ook onze reisgenoten. Zij hadden reeds 3 dagen safari achter de rug en wij zouden voor de laatste 4 dagen bij hen aansluiten. 2 koppels uit Nederland, stapelgek en binnen een kwartier was het ijs gebroken. Zonder enige moeite werden we een groep van 6, iets wat wij heel prettig vonden want je kan het ook niet treffen met een groepsreis! Na de lunch onderweg naar Amboseli National Park: onze eerste overnachting! Langs een aantal sloppenwijken van Nairobi en over ZEER slechte wegen (geloof me, de wegen zijn hier allemaal HEEL slecht)en door grote gaten baanden we ons een weg langs wegwerkzaamheden en stoffige winkeltjes. Eenmaal goed en wel een uurtje onderweg nam onze reis al een (bijna fatale) wending...heel even dachten we dat onze vakantie van heel korte duur zou zijn!! Ok, de wegen zijn dus heel slecht en bijna allemaal onverhard. De chauffeur rijdt zo hard mogelijk (d.w.z. gemiddeld 90 km per uur) want dat schijnt handiger/veiliger te zijn dan langzaam. Op een gegeven moment reden we op een rustige weg en zien we een witte auto aankomen die af wil slaan. Omdat hij zijn knipperlicht aan had, remde onze chauffeur. Toen bleek dat de witte auto ook remde en hem (zo leek het) voorrang wilde verlenen, reed onze chauffeur door. Enkele seconden later geeft de chauffeur van de witte auto vol gas en komt, met een noodgang, recht op ons af rijden. Iedereen dacht dat ie ons frontaal zou rammen, ik riep maar: 'hou je vast, hou je vast!!!!' maar toen de klap uitbleef voelden we ons met een noodgang scheef achteruit in de greppel glijden en dacht iedereen: we gaan over de kop!! Het ging ongelooflijk snel maar na een paar heftige seconden bleef het busje toch tot stilstand in de greppel staan. Ik durfde niet te bewegen, dacht dat ie alsnog zou omvallen als we eruit zouden stappen. De een na de ander sprong uit de bus en een aantal vloog naar de witte auto, de chauffeur had zichzelf vast gereden in een berg zand. Het bleek een stomdronken overheids medewerker. Er is hier nog veel corruptie en de chauffeur besloot geen discussie aan te gaan maar alleen de politie te waarschuwen. Gelukkig was iedereen ongedeerd en had het busje ook geen schade!! Geschrokken vervolgden we onze rit. Het liefst rijdt men niet in het donker door de National Parks en dat is logisch: in het licht van de koplampen zagen we kuddes Zebra's de weg oversteken. Het collega-busje waar we (enigszins) mee opreden kreeg pech waardoor we onderweg nog wat medepassagiers meenamen, en we pas in het donker in de lodge aankwamen. Die was prachtig! De kamers Afrikaans ingericht en overal geluiden van beesten. Het was zeer sfeervol en het eten fantastisch. Na deze lange dag vielen we in een diepe slaap.

De volgende ochtend vroeg op want om 06.30 uur hadden we de eerste 'game-drive'(safari). Hier spotten we al heel veel wildlife: leeuwen, olifanten, zebra's, wildebeesten (gnoe's) en giraffen. Wat een ongelooflijk machtig gezicht om deze beesten te zien in hun natuurlijke habitat! Na de game-drive lekker ontbeten en toen door naar het volgende National Park. Dit is al een avontuur op zich: naast dat de wegen zo slecht zijn zie je ook het 'echte' Keniaanse leven. Dit gedeelte van de reis ging langs de grens met Tanzania. Omdat hier veel buskapingen plaats vinden kregen we een gewapende 'guard' mee. Just in case, zeg maar. Een aantal kilometers voordat we bij de volgende lodge aankwamen kreeg de auto van ons collega-busje pech. Wij bleven bij hen wachten: een stilstaande auto in dit gebied is vragen om ongelukken. Toen we uitstapten zagen we van heinde en verre kindertjes in vodden aan komen rennen en ook de volwassenen kwamen een kijkje nemen. De kindjes willen snoepjes en drommen zich om je heen als blijkt dat je die bij je hebt. Dat was een heel mooi, maar ook confronterende ontmoeting met de lokale bevolking. Ze hebben echt niks, maar dan ook echt alleen een lemen hutje. Om ons heen zagen we kuddes koeien draven en dat is hun enige voeding. Dat is best bizar.

Na een poosje hebben we onze 'guard' achtergelaten bij het andere busje en hebben we de laatste tientallen kilometers afgelegd naar de lodge. Daar vielen onze ogen open. Vanaf het open restaurant had je een wijds uitzicht over een afrikaans landschap en een 'waterhole' waar beesten stonden te drinken. Zebra's, wildebeesten, apen. Ook zagen we diverse vogelsoorten. Ook vanaf de kamer hadden we uitzicht op de waterplaats. Echt onvergetelijk, vanuit je bed zag je zo de beesten staan. Eerst hebben we nog een 'nature walk' gedaan waarbij we meer geleerd hebben over diverse soorten poep en sporen. Ook hier ging een gewapende ranger mee: kansen zijn dan je een olifant of leeuw tegen het lijf loopt. Het was een heel interessante wandeling waar we veel over de omgeving hebben geleerd. Na de wandeling weer een game-drive waarbij we een luipaard hebben gespot! Dat is toch wel heel bijzonder, een luipaard in het wild, zo een beetje 'luierend' in een boom!! Daarnaast natuurlijk ook veel giraffen, olifanten, gazelle's etc. Heel, heel erg mooi allemaal. Na de game-drive wilden we even gaan douchen voor het eten maar al snel werd het donker en verzamelden zich hele kudde's olifanten bij de verlichte waterplaats. Dit was zo indrukwekkend om te zien dat we ons snel gesetteld hebben in het restaurant en we een uur of anderhalf alleen maar naar de (actieve) olifanten hebben gekeken. Ze wassen, spelen, maken ruzie, jeuken hun (heeeel grote) kont aan rotsen. Zo iets moois: iedereen was sprakeloos!! Je moet erbij zijn, het zien, voelen, ruiken, ervaren. De foto's zullen absoluut niet kunnen laten zien hoe het echt was. Waanzinnig! Na het diner met het fantastische uitzicht hebben we voor het slapen gaan nog een tijd vanaf ons balkon naar de waterplaats en de sterrenhemel gekeken. Te gek.

De volgende ochtend een game-drive om 06.30 uur, waar we een stuk of 8 a 9 leeuwen spotten op een rots. Ze lagen te zonnen, dronken, speelden op ongeveer 15 meter afstand. Ook hier wordt je sprakeloos van. Na het ontbijt zijn we naar de laatste lodge gereden, Satao Camp. Na een (wederom) hobbelige rit kwamen we aan in een 'Tented Camp'. Hier slaap je in een grote tent, voorzien van een badkamer met toilet en 'douche' (d.w.z. waterzak die je open draait en waar men om 18.00 uur eenmaal warm water in doet) en echte bedden. Het uiticht vanaf onze veranda was er weer een op een waterplaats met tientallen olifanten, nijlpaarden, apen en impala's. Tijdens de middag game-drive spotten we een cheetah, alweer een machtig moment waar je lang naar kan kijken. ' S avonds na het eten hebben we met z'n zessen bij het kampvuur gezeten met om ons heen wilde beesten. Je moet het zo zien: bij dit kamp waren er geen hekken. Om onze tent liepen 's avonds impala's te grazen en op een meter of 30 afstand olifanten. Tevens waren er heel veel bavianen. Om die reden mocht je in het donker niet alleen van de tent naar het restaurant lopen: je moest 2x knipperen met je zaklamp en een ranger kwam je dan halen. Dat geeft een veilig gevoel! Fantastisch om te zien hoe de groep impala's ineens begint te rennen omdat er een jakhals op de loer ligt. We hebben met de tentflappen open, d.w.z. alleen gaas dicht, geslapen, met uitzicht op de beesten. We wilden eigenlijk uberhaupt niet slapen maar op een gegeven moment zak je toch weg....

De volgende ochtend nog een game-drive en na het ontbijt op weg naar Mombasa. Iedereen was toch enigszins down dat het avontuur was afgelopen. Toen we Mombasa naderden keken we weer onze ogen uit. We reden door een industrieel gebied, vies, met heel arme mensen. Mensen hebben alleen vier golfplaten en verder niks. Je ziet kinderen van 3 jaar oud op een stapel stenen grind maken. Heel schrijnend en voor ons heel moeilijk om te zien. Eigenlijk kwam hier pas het besef dat het echt heel schrijnend is; we hadden hier nog niet heel veel van meegekregen onderweg, op de stop met de kindjes na.

Rond lunchtijd aangekomen in ons hotel in Mombasa, dat was even wennen! Ineens een all-inclusive resort met heel veel zwembaden en mensen die alleen voor het hotel komen. Muziek, drukte. We waren ook heel moe, na deze intensieve eerste 5 dagen. Maar na een heerlijk diner gisterenavond zijn we in een lange slaap gevallen en vandaag genieten we van de zon, de palmbomen, de rust en het zwembad. We hebben wel alweer wat plannen gemaakt voor de komende dagen. Morgenochtend gaan we naar Mombasa (proberen, haha) met lokaal vervoer en vrijdagmiddag gaan we met 1 stel van de safari (die zitten het hotel hiernaast) naar het andere stel aan de andere kant van Mombasa. Zaterdag gaan we een boottocht doen waar we heeeel misschien bultrug walvissen en dolfijnen kunnen spotten en waar we gaan snorkelen. En maandag.....we konden het echt niet laten, gaan we een 3-daagse safari maken in de Shimba Hills, een nationaal park hier niet ver vandaan. Zo kunnen we nog heel even genieten van al het moois wat Kenia te bieden heeft.

Ik denk niet dat we nog zullen internetten want het is heel duur hier. Maar dan hebben jullie alvast een idee van hoe het hier is; we vinden het echt een van de mooiste (misschien wel de mooiste!) reizen die we ooit gemaak hebben!

Tot snel, liefs,
Ed en Liset

P.s. we poepen heel veel.

• 03 Oktober 2007 - 12:57

Denise:

Hey luitjes!
    Gaaf he, zo'n safari! Ik benijd jullie dat jullie een luipaard hebben gezien! (die heb ik toen in Zuid Afrika niet gezien!)
    Maarre... kun je je voorstellen dat ik die reis naar Zuid Afrika als de mooiste reis ooit (uit mijn hele leven, ahum) heb ervaren?
    Nou, geniet er van!
    Groetjes van Denise

• 03 Oktober 2007 - 17:25

Thaise:

Ola daar in Afrika!!
    Wow ik zou willen dat ik er ook was, nouja eerst maar ff flink sparen dan!! Geniet nog ff flink van jullie reis en we willen alle fotoos zien hoor!!

Groetjes
    Thaise en Rob

• 05 Oktober 2007 - 15:05

Mams Ans:

We zijn net een paar uur terug van ons Australie avontuur en als ik dit lees, zou ik zo wel weer verder willen naar Afrika.

Veel plezier nog met de resterende tijd van jullie vakantie.

• 06 Oktober 2007 - 08:52

Rob:

Het klinkt fantastisch wat jullie daar meemaken en ja, nou wil ik ook weer gelijk doorgaan naar Afrika. Nog heel veel plezier en geniet met volle teugen.