Macau, China en slangenkoppen - Reisverslag uit Hong Kong, Hong Kong van Edwin en Lisette - WaarBenJij.nu Macau, China en slangenkoppen - Reisverslag uit Hong Kong, Hong Kong van Edwin en Lisette - WaarBenJij.nu

Macau, China en slangenkoppen

Door: Lisette

Blijf op de hoogte en volg Edwin en Lisette

30 December 2008 | Hong Kong, Hong Kong

Goedemorgen allemaal,

We hebben weer een hoop meegemaakt de afgelopen dagen! Vrijdagavond na mijn laatste bericht zijn we naar de nightmarkets gegaan om te slenteren en te shoppen. Op deze markt is alles nep en kost alles maar 1 of 2 euro, dus daar kan Lisette goed haar ei kwijt. Vervolgens was Ed steeds Lisette kwijt, want die stond weer ergens wat te kopen terwijl hij al 10 meter verderop liep :-) Wat ons op deze markt ook opviel was het aparte gedeelte voor de karaoke zangers en weer een apart gedeelte voor de waarzeggers. Tientallen tentjes stonden er opgesteld en voor sommige waarzeggers zaten mensen zelfs in de rij! Vaag.

Zaterdagochtend vroeg op voor onze reis naar Macau. Eerst ter info: Macau is net als Hong Kong een 'Speciale Administratieve Regio' van China. Het grote verschil tussen de twee is dat Hong Kong van Engeland is geweest en Macau van de portugezen. Macau ligt ongeveer 65 kilometer van Hong Kong en na een uurtje varen op de Turbojet boot en de douane formaliteiten (stempels, hoera!!!) kwamen we voor ons gevoel aan in een ander land. Niks stond in het engels aangegeven, alleen in het chinees en portugees en het was echt een rommetlje overal. Ook de mensen leken ons niet zo vriendelijk en omdat ze in Macau hun eigen valuta hebben stonden we flink te hannesen, ondanks dat alles met Hong Kong Dollar te betalen is. Eindelijk in de bus naar het centrum en eerst maar even bijgekomen in de Starbucks (dat moet dan maar even he ;-)). Vanaf het centrale plein hebben we een stadswandeling gemaakt langs de belangrijkste bezienswaardigheden. Het is echt heel maf, die portugeze invloeden. het ene moment heb je het gevoel dat je in China bent, het andere moment heb je het idee dat je in Portugal bent. Portugeze kerken, pleinen, huizen, alles tweetalig (chinees en portugees dus) en bovenal een rommeltje. In Hong Kong kan je altijd terugvallen op je engels, hier bleek dat wel anders. Na een leuke stadswandeling kwamen we uit in het zuiden van het land(je) en hebben we een willekeurige bus terug gepakt naar het centrum (hoopten we). Hier stond namelijk alles alleen in het Chinees en daar kunnen we uiteraard geen touw aan vast knopen. Maar we kwamen toch uit in het centrum en na heerlijk relaxed te hebben gegeten zijn we nog een keer het centrale plein opgelopen voor een blik op een feestelijk, compleet over-the-top verlicht plein. Ze maken er hier een nog groter feest van dan in Hong Kong!

Macau is de enige plek in China waar gokken legaal is en daarom struikel je echt overal over de casino's. in de bus terug naar de ferry kwamen we langs de meest lelijke en imposante gebouwen ooit, wel mooi verlicht allemaal. Terug op de ferry zaten we Superclass omdat Economy Class vol zat, en hier kregen we nog een maaltijd bij ook. Heel relaxed!

Zondag waren we precies op de helft van de vakantie: tijd voor wat reflectie! Op naar het boeddhistisch klooster de 'Chi Lin Nunnery'. Dit is een prachtige tempel met een grote binnenplaats met mega grote (!) bonsaibomen en lelies in het water. Een heel rustige plek met op de achtergrond wolkenkrabbers en flats. In de eigenlijke tempels grote gouden boeddha beelden en monniken die chantra's zongen. Heel rustgevend. Hierna hebben we door de bijbehorende tuinen 'Nan Lian Garden' gewandeld en neergestreken in het bijbehorende vegetarische cafe voor een afternoon tea met Dim Sum. Hmmmmm. Helaas ging Ed het eten met stokjes nog steeds niet zo goed af, al gaat hij elke keer moedig de strijd aan. (Hij is zijn 'touch' kwijt?). Hierna was het tijd voor wat serieuzere reflectie in het Hollywood Plaza Shoppingmall. Althans, als we de inwoners van Hong Kong mogen geloven, want het enige wat zij lijken te doen is...winkelen! Op elk moment van de dag en op elk moment van de week. Oh ja, ook vaag: we liepen nog even langs de supermarkt en ook hier kan je, zoals overal in Hong Kong, in een bak met water een levende vis uitzoeken die ze dan voor je klaarmaken. Dus een arme zwarte vis werd in een zakje gestopt en op de weegschaal gegooid. Dat beest spartelen natuurlijk, zo erg dat ie uit de zak op de grond viel. Dus wij: 'go fishie, go fishie!' Pakte die mevrouw woedend die vis op, gooide hem op het werkblad en toen ging er een heel groot, scherp mes naar beneden...gelukkig konden we nog net op tijd wegkijken. Dit bleek nog niks in vergelijking met wat we in China zouden zien...

Gisteren, maandagochtend. We werden om half 7 opgehaald voor onze dag-excursie naar China. Kan iemand ons vertellen, waarom iemand in hemelsnaam een 8 maanden oude baby meeneemt op een excursie van 14 uur naar China????? En waarom, van al die mensen en 2 bussen, de (heeeeele dag jankende) baby en 2 kreupele vrouwen in onze bus moesten zitten??

Dat dachten we toen we aan de dag begonnen. Eerst gingen we met een snelle boot van Hong Kong naar Shenzen, China. Eerst alle douane formaliteiten (geen stempel!). We moesten in 3 rijen op volgorde van een lijst voor de douane hokjes gaan staan. Dit omdat we op een groepsvisum naar binnen gingen en alles netjes geregistreerd moest worden. Na deze formaliteiten (we zijn in China!!!!) de bus in en op naar de eerste stop: een kleuterschool. Dit was nog wel aardig, zo'n klasje met schattige chineesjes die een liedje voor ons zongen. En allemaal zwaaien en giebelen. Het leek wel een soort propaganda van de chinese overheid: alles leek perfect, iedereen leek blij, en met het commentaar van de gids erbij werd het wel steeds ongeloofwaardiger. Over dat het zo goed gaat in China, en zo weinig mensen nog arm zijn en dat je de overheid mag bekritiseren etc. En over hoeveel wasmachines en telefoons er wel niet geproduceerd worden in China, en speelgoed en iedereen is zo blij....Jaja......

Hierna naar de grootste 'tourist trap' ooit. Een of andere winkel met jade en stenen en we werden net zo lang vastgehouden tot iemand iets kocht. Dit deden ook veel mensen (vaag toch, het gaat niet om kinderachtige bedragen en het is nog lelijk spul ook). Na (voor ons gevoel) eindeloos gewacht te hebben op weg naar een sneue Panda in een sneue dierentuin, hij keek zo triest dat we eigenlijk ook heel erg met hem te doen hadden. Tot zover waren we dus nog niet zo heel erg te spreken over de tour. Maar, we gingen vertrekken van Shenzen naar Ghangzou, een stad iets meer naar het binnenland van China. We dachten allemaal idyllische huisjes en plaatsjes te zien maar anderhalf uur lang zagen we niks anders dan flats en industrie en meer flats...de modernisering is ingezet in China! Het blijkt dat alle oude meuk wordt platgegooid voor moderne hi-tech gebouwen. Gelukkig, eenmaal aangekomen in Ghangzou, konden we hier nog een beetje proeven van het oude China. Na een lunch liepen we over een markt met niet alleen levende kippen en kuikens vastgebonden in gaas, schildpadden in een bak, ook zagen we een dame die de poten van levende kikkers afknipte en en het restant in een bak gooide, een bak vol levende slangen met slangenkoppen erbovenop (van de verkochte slangen denken we) en even verderop zagen we nog een schapenhoofd. Hmmm. De lunch kwam bijna terug.

Hierna hebben we de Six Banyan Tempel een bezoek gebracht, een prachtige boeddistische tempel, en zijn we nog langs het Dr. Sun Yat-sen's memorial gegaan, een beroemd en prachtig theater. Gelukkig was het tweede deel van de dag wel erg interessant en toen we met de trein weer terug gingen van China naar Hong Kong waren we toch wel heel blij dat we de dag geboekt hadden. We sloten de dag af met een heerlijke Dim Sum maaltijd om de hoek van ons hotel in Hong Kong.

Nu is het dinsdagochtend en ik heb me zojuist nog net kunnen inhouden om niet naar een ranzige chinees toe te lopen en hem eens even de les te lezen die hier een krant zat te lezen en wel een half uur zijn neus ranzig zat op te halen en net toen ie de lift in liep nog een vette boer liet. Wat hebben die lui???

Oh, wat ons verder nog opviel:
- In Macau in de kerk hebben ze naast het kruis van Jezus een trapje staan. Hebben we echt nog nooit gezien...
- In Macau eten ze inktvis geregen op stokjes.
- Hier eten ze ook lappen gedroogd vlees ofzo (we hebben het geproefd en het was best lekker maar durfden er niet zoveel van te eten omdat het niet gekoeld was).
- In Hong Kong vinden we de mensen toch het alleraardigst.

Nu gaan we genieten van de komende vier dagen die we nog in Hong Kong hebben te besteden! We wensen iedereen een hele fijne jaarwisseling!!

• 30 December 2008 - 08:41

Jo&Bas:

Hej guys, heel veel plezier nog, die laatste 4 dagen. Geniet van Oud&Nieuw, ben erg benieuwd naar de (ongetwijfeld enorme) mate van spectulairiteit :-) Wij gaan nu lekker naar het iets minder spannende maar hopelijk niet minder gezellige Antwerpen. xxx

• 30 December 2008 - 09:25

Ans:

Leuke avonturen, ook heel leuk opgeschreven. Kijk nu al uit naar de ongetwijfeld vele mooie foto's van jullie.
    Alvast een spetterende jaarwisseling toegewenst!
    Liefs,
    mam

• 31 December 2008 - 10:49

Andre:

Voor jullie nog maar 4 uur en één kwartier voordat je in het nieuwe jaar ingaan. Hier duurt het nog wel wat langer. Ik maak dit jaar ook een bijzonder oud en nieuw mee. Niet alleen omdat ik het met Gert-Jan vier maar dan vieren we het ook nog boven op de Dom! Ik kijk er naar uit en zal de foto's laten zien of, als het me lukt, mailen.
    Veel liefs en een gelukkig nieuw jaar, Dré

• 01 Januari 2009 - 22:40

Dineke:

Happy New Year
    Heerlijk om weer deze fantastische verhalen te lezen. Nog veel plezier
    Groetjes Dineke