San Cristobal de las Casas/Chamula & Zinacantan
Door: Lisette
Blijf op de hoogte en volg Edwin en Lisette
12 April 2008 | Mexico, San Cristóbal de las Casas
Er schijnt een term te zijn voor yuppen die backpacken: ´flashpackers´. Dit houdt zoveel in dat je wel backpackt, maar het ook niet laat af en toe eens helemaal uit je dak te gaan, financieel gezien. Neem onze busreis van Oaxaca naar San Cristobal in onze extravagante, luxueuze bus. Het kost 40 euro maar het was ZO luxueus! Er waren 25 zitplaatsen in de bus waarvan er maar 11 bezet waren, 2 toiletten en een bar. Bij binnenkomst kreeg je een welkomstpakket en de stoelen waren heel breed en konden bijna helemaal horizontaal. Resultaat: we hebben bijna niks van de reis meegekregen want we hebben de hele reis liggen tukken. Al hadden ze de bus overvallen, hadden we er nog niks van gemerkt! :-)
Gisterenmorgen uitgerust aangekomen in ons hostel in San Cristobal de las Casas en dat is een plaaaaaatje. We hadden ´m de dag ervoor via internet gereserveerd omdat we toch wel graag een kamer met eigen faciliteiten wilden. De kamer wordt een ´suite´ genoemd (hoezo flahspacken?) maar dat moet je een beetje binnen de hosteltermen zien hoor. Neemt niet weg dat we een slaapkamer hebben met open haard, aparte badkamer en een keukengedeelte. De kamers liggen om een soort binnenplaats met grote pilaren met hangmatten en zitjes in het midden. Het personeel is waanzinnig vriendelijk en doet erg veel moeite.
Na een heerlijke douche zijn we gaan ontbijten in de stad en hebben we daarna een walking tour gedaan. San Cristobal is een prachtige kleurrijke plaats met straten vol gekleurde huisjes en pittoreske pleintjes. Het heeft ook een centraal plein (Zocalo) zoals alle steden in Mexico lijken te hebben. De sfeer is heel relaxed en de mensen erg vriendelijk. Tussen de middag hebben we geluncht in een lokaal tentje hier om de hoek en ´s middags heerlijk lui geweest in het hostel. We weten nu ook dat Lisette makkelijk kan slapen in een hangmat!! ;-)
Vanmorgen heeft Edwin onze was naar de wasserette gebracht en daarna hebben we ons verzameld bij het grote zwarte kruis voor de cathedraal. Hier vertrekt elke dag om 09.30 uur een tour naar de plaatsen Chamula en Zinacantan. In deze plaatsen wonen inheemse volkeren. Mexico heeft 105 miljoen inwoners waarvan 12 miljoen inheemse inwoners. Deze mensen worden al honderden jaren onderdrukt, vroeger door de Spanjaarden, vandaag de dag komen er veel mormonen en andere geestelijken uit de US om te proberen hen van geloof te doen veranderen. Ze noemen zich namelijk wel katholiek, maar het gaat er iets anders aan toe dan bij ons.
Eerst gingen we naar Chamula. Deze gemeenschap heeft zijn eigen taal, zijn eigen tijd (! ze lopen een uur achter ten opzichte van San Cristobal terwijl het er maar 10 km van verwijderd is) hun eigen gebruiken en kleding. De gemeenschap kent ´leiders´ die in huizen in het centrum wonen en moeten zorgen voor de maatschappij. Deze mensen zijn zeer kleurrijk gekleed en mogen niet gefotografeerd worden. Op het centrale plein is een open gevangenis, d.w.z. er is 1 cel en achter de tralies zie je daar de misdadiger staan. Open en bloot, zodat iedereen hem kan zien, zodat het voor hem heel vernederend is. Dit was echt wel heel bizar om te zien!!!! De gevangenen worden maar 3 dagen vastgehouden en moeten daarna een werkstraf doen. Zij lopen dan wel in normale kledij door het dorp, maar met een zwarte stok op hun rug zodat iedereen kan zien dat ze wat uitgespookt hebben. Bizar!
Na deze uitleg zijn we in de kerk van Chamula geweest. Dit was een bizarre ervaring. De kerk heeft geen banken maar de grond ligt bezaaid met dennennaalden. Dennen zijn religieuze bomen in deze gemeenschap. Op de grond staan talloze kaarsen, her en der verspreid. Men offert eieren en kippen en drinken frisdrank. Er worden hier ook kippen geslacht, dit hebben we gelukkig niet gezien. Men zit her en der geknield voor de kaarsen te bidden. Ze hebben eigen gebeden die ze opnoemen, dit zijn geen bijbelse teksten. Langs de kant van de kerk zie je de heiligen in grote glazen kasten en allen met een spiegel op hun borst. Er is een altaar maar zonder kruis, Jezus staat rechts in een rij van heiligen. Men gelooft ook niet in Jezus maar aanbidt St. John. Alles wat met dit geloof te maken heeft gebeurd in drieën: de rijen met kaarsen zijn altijd een veelvoud van 3, denk ook aan de 3 dagen gevangenisstraf. 3 is heilig. Op het kerkplein wordt continue vuurwerk afgestoken.
Na deze bijzondere ervaring (en de bijzondere uitgebreide uitleg van onze gids) zouden we een huis van een leider mogen bezoeken, maar daar was op dat moment een ritueel aan de gang. We hebben toen eerst een half uurtje over de markt gestruind en zijn toen in het huis van een andere leider uitgenodigd. In het huis zaten de bedienden van de leider en ook hier lagen weer dennennaalden op de grond. Er was een apart gedeelte in het huis gemaakt van planten waarin een soort altaar stond. We kregen een uitleg over het huis en de leider en toen begon een van de bedienden kaarsen aan te steken (dat doen ze 3 keer per dag) en anderen begonnen muziek te maken en we mochten nog een poosje blijven om het ritueel mee te maken. Buiten hoorden we het geknal van vuurwerk, onderdeel van het ritueel. Dit was echt heel bijzonder!!! In Thailand zijn we weleens in een dorp geweest waarvan je weet dat het voor de toeristen in elkaar gezet is, maar dit was echt iemands huis, in een echt dorp, met echte rituelen. Heel spiritueel en heel bijzonder.
Na dit bezoek zijn we naar de plaats Zinacantan geweest waar we een huis van een familie hebben bezocht. Daar werden ons rituelen uitgelegd over de werking van de natuurlijke medicijnen die ze gebruiken. Ook hebben we gezien tortilla´s maken en (jaja) hoe ze kleden weven en hier heeft Liset een mooi kleedje gescoord! Als ik dan een souvenirtje koop, dan maar van de lokale bevolking was mijn gedachte. En het is echt heel mooi. Na dit bezoek zijn we bij de dorpsraad binnengelopen waar zojuist een dorpsberaad begon. Er werd uitgelegd dat als men tot een overeenkomst zou komen, men samen alcohol zou drinken, en zo niet, dan niet. De uitkomst zullen we helaas nooit weten. Hierna nog de kerk ingeweest waar wel banken in stonden; klaarblijkelijk hebben de diverse stammen heel diverse gebruiken.
Al met al een bijzondere dag! We waren echt enorm onder de indruk van vooral het eerste dorp en de gebruiken en rituelen.
Nu gaan we weer even chillen en vanavond nog even de stad in. Morgen verruilen we de Mexicaanse steden voor de Mexicaanse jungle. We worden om 06.15 uur opgehaald voor een tour naar Palenque. Hier zullen we 2 nachten blijven en de ruïne´s in de jungle van Palenque bekijken. Hierna gaan we verder naar de jungle van Guatemala. Als er enigszins internet is, houden we jullie natuurlijk op de hoogte!!
Oh ja, wat ons verder nog opviel de afgelopen dagen........
- elk hostel zit achter slot en grendel, je loopt er niet zomaar binnen!
- Edwin had gisteren takjes in zijn eten
- We zagen een vieze dikke zwarte rat in de greppel in een straat gisteren. Iegh.
- Ze hebben hier HEEL VEEL drempels. En dit zijn geen lullige jongens!
- Op de markt verkopen ze hier kip. Niet alleen kip natuurlijk, maar de voetjes, pootjes, lichaam en hoofdjes apart.
- Ook verkopen ze hier kleine schildpadjes in plastic bekertjes met gekleurde steentjes onderop op de markt. Tssss.
- Borstvoeding is hier bijzonder populair. Op de dennennaalden in de kerk in Chamula maar liever nog in de marktkraam in San Cristobal. We zagen 3 ontblote borsten in enkele minuten tijd. Waarom ook niet?
12 April 2008 - 21:37
Rob:
Mexico tiene muchos topes.
En un cocho pequeño es "no fun".
:-).
Suerto. -
13 April 2008 - 08:22
Andre:
Hoi,
Het is weer een fantastisch verslag. Levendig en zeer beeldvoormend! De rubriek "wat ons de laatste tijd is opgevallen". Laat veel tot fantasie over en zodat bij jullie terugkomst er heel wat gerichte vragen op je af kunnen komen.
Waanzinnig om een wereld van verschil tussen verslagen te lezen. Dan doel ik op de verslagen van mijn zus waar in stond, toen ze op Fiji waren, "het is mooi hier".
Ed vervelende vraag maar ik moet 'm even stellen. Heb jij zin om van 9 t/m 12 juni mee te gaan naar de TCV vergadering in Flaem, Noorwegen? Graag antwoord voor 17 april. Liz, sorry.
Ik kijk uit naar de volgende verslagen!
Groetjes Dré. -
13 April 2008 - 09:36
Christianne:
Hey wereldreizigers,
Wat een verslagen schrijven jullie! We hoeven elkaar eigenlijk niet meer te spreken als jullie terug zijn. Ik weet alles al, hahaha.
Geniet lekker! Liefs, Chris -
13 April 2008 - 17:08
Ans:
Wat leuk dat jullie al die ritulen hebben meegekregen. Het is bijna niet uit te leggen, zo bijzonder. Veel plezier in Palenque!
Liefs van jullie (schoon)moeder -
13 April 2008 - 17:26
Lucie:
Weer een mooi verhaal van wat jullie daar allemaal mee gemaakt hebben.Ik kijk er iedere dag weer naar uit.Ik zag dat Ed alweer een reisje naar Noorwegen kan krijgen . Hij boft toch maar ook al is het werk. Groetjes van kobus.