El Remate-Caye Caulker (Belize) - Reisverslag uit Caye Caulker, Belize van Edwin en Lisette - WaarBenJij.nu El Remate-Caye Caulker (Belize) - Reisverslag uit Caye Caulker, Belize van Edwin en Lisette - WaarBenJij.nu

El Remate-Caye Caulker (Belize)

Door: Lisette

Blijf op de hoogte en volg Edwin en Lisette

20 April 2008 | Belize, Caye Caulker

Aairit??

Het is alweer een paar dagen geleden en we hebben alweer heel wat meegemaakt!
Afgelopen woensdag zijn we met Emily en David op een tour geweest naar 2 oude Maya-ruine-steden (Nakum en Yaxha) onder begeleiding van Santiago, de eigenaar van het hotel in Guatemala. Om 05.30 uur sprongen we in zijn Landrover en op weg! Het eerste uur over een verharde weg met het nevelige landschap op ons heen. We zagen de zon opkomen door de nevel, erg mooi. Op de weg niks dan een paar honden, kippen en paarden. Na een poosje sloegen we een onderharde weg in, door de jungle naar de eerste ruine's. In het begin ging de weg nog wel, later was het niet meer dan een veredeld bospad met hele diepe geulen. Op sommige stukken was het eigenlijk zo erg dat je op het eerste gezicht niet zag of linksom, rechtsom, of dwars door het midden de beste optie was. We reden verder en verder de jungle in en stapten af en toe uit om door de jungle te wandelen. Best spannend aangezien in dit gebied jaguars voorkomen en ook heel veel giftige slangen zitten! Santiago wist veel te vertellen over diverse planten en bomen. Op een goed moment spotten we onderweg apen en bleek er een hele familie boven ons in de bomen te hangen! We stapten uit om foto's te maken en de apen begonnen ons een beetje uit te dagen, in de takken heen en weer te schommelen en takjes naar ons te gooien. Uiteindelijk sprongen ze vol overgave naar een groep bomen aan de andere kant van de weg, een prachtig gezicht!
Na een uur of 3 kwamen we aan bij de eerste opgravingen. We zagen grote gaarkeukens en barakken en dit bleek te zijn voor de archeologen die de site aan het opgraven en restaureren waren. Omdat het zo ver in de jungle ligt gaan deze mensen niet dagelijks naar huis. Een groot gedeelte van deze site, Nakum, is nog niet opgegraven. Archeologen graven diepe kuilen naast een piramide of een tempel en halen er monsters af om te kijken welke woonlaag het betreft. Sommige piramides en tempels werden vroeger steeds weer over elkaar heen gebouwd. Na het nemen van de monsters wordt de kuil weer dichtgegooid. Sommige piramides blijven onder de grond om ze te beschermen tegen de invloeden van buitenaf. Regen en zon kunnen de eeuwenoude stenen enorm aantasten terwijl de aarde eromheen ze juist een goede bescherming geeft. Een gedeelte van de ruine's in Nakum waren wel blootgelegd en werkelijk prachtig. Er zijn zelfs nog veel wandtekeningen te zien die nog erg intact zijn. Wat het bezoek aan deze ruine's ook heel bijzonder maakte was het feit dat er naast ons alleen archeologen waren en geen andere toeristen. Op deze manier kregen we echt een kijkje in de keuken van hoe de archeologen te werk gaan.

Na ons bezoek aan Nakum weer terug naar de bospaden en door elkaar husselend naar Yaxha gereden. Deze tempels liggen ook diep in de jungle. We hebben een tempel beklommen en zagen aan de rand van de jungle een enorm meer liggen. Prachtig uitzicht! Na dit bezoek nog met zijn allen geluncht en terug naar het hotel.

Het hotel ligt aan een prachtig zoetwatermeer waar we die middag maar lekker ingesprongen zijn! Na nog wat gerelaxed te hebben, hebben we nog gezellig gegeten met Emily en David die de volgende dag vertrokken. Met een nieuw vakantie adres in Bretagne in onze zak, namen we afscheid.

De volgende dag zijn we met de chickenbus naar Santa Helena en Flores gegaan. De chickenbus is eigenlijk gelijk aan een dolmus/louage/matatu: een klein busje met teveel passagiers die stopt d.m.v. handopsteken. Na aankomst in Santa Helena eerst maar geprobeerd te pinnen; bij de derde automaat lukte het. Wat opvallend was in dit plaatsje waren de vele bewakers met shotguns voor de diverse winkels en banken. Een teken dat Guatemala nog altijd niet helemaal veilig is. Ook zijn er veel winkels waar je wapens en munitie kan kopen. Na onze pinactie hebben we een tuk tuk genomen naar Flores. Dit plaatsje is voor veel backpackers het uitgangspunt voor een bezoek aan Tikal, wij kozen voor het wat meer afgelegen El Remate. Eigenlijk bleek Flores ook een beetje een slaapstadje en hebben we de chickenbus teruggenomen. Het mooie was dat de bus een tussenstop maakte van een half uur op de markt en er kwamen tal van verkopers de bus in. Hier stapte ook een frans echtpaar in die met een catamaran rond de wereld gaan, waar we natuurlijk mee aan de praat raakten. Zij gingen toevallig ook naar ons hotel en na een relaxte middag in de hangmat hebben we samen met hen gegeten en heerlijk geslapen voor onze volgende reis.

Want vrijdag vertrokken we naar Belize! Na anderhalf uur op de bus te hebben gewacht bij het hotel werden we opgehaald in een gammele oude bus en op weg naar de eerste grensplaats in Guatemala. Onderweg zagen we nog een idioot die op de onverharde weg uit de bocht vloog en zichzelf de berm inreed, hij reed natuurlijk veel te hard. Met het avontuur in Kenia nog in het achterhoofd waren we allang blij dat wij dit keer wel op de weg bleven :-) Aangekomen bij de Guatemalteekse douane werden eerst onze paspoorten gestempeld en werd ons toen op 20 quetzal (2 euro) per persoon gevraagd. Natuurlijk waren we niet van plan te gaan betalen en hadden we derhalve onze quetzal ook opgemaakt. De mevrouw bij de douane keek niet vrolijk toen Edwin netjes in het spaans uitlegde dat wij de ambassade hebben gebeld en niet hoeven te betalen. Na een heeeeele lelijke blik van die dame (ze was zelf ook oerlelijk trouwens) kregen we de paspoorten terug en op naar de douane van Belize. Hier hoefden we niet te betalen, alleen wat vragen of we eten en drinken bij ons hadden maar een meisje voor ons zei op alles nee en daar konden wij op meevaren want we liepen met een zak vol bananen, broodjes en chips het land in! Daarna nog 2 uurtjes door het heuvelachtige landschap naar Belize City gereden. Onderweg veel, heel veel kerken, gammele gekleurde huisjes, villa's en ook een soort van mormonen, vage blanke mannen met extreem lange baarden. (Die schijnen, na een lange weg vanuit NL in de jaren 1600 uiteindelijk in Belize aangeland te zijn. Vaag!) Eenmaal aangekomen in Belize City de watertaxi gepakt naar Caye Caulker waar we nu zijn. We hadden een paar dagen geleden een reservering gemaakt in een hotel...of eigenlijk hadden we onszelf getrakteerd op een oceanfront suite! Dus na aankomst op Caye Caulker met de rugzak op naar het hotel gestrompeld (heet hier!!!!) en verrast met ons tweekamerappartement OP het strand!!!! De afstand naar de zee is welgeteld 10 stappen. En de Caribische zee is blaaauuuwww!! We zijn er erg blij mee zullen jullie begrijpen!

Caye Caulker is a funny little island. Het is caribisch en over het algemeen zien we hier heel veel Bob Marley types. Het is op het breedste gedeelte 600 meter breed en op z'n langst 6.8 kilometer. De straten zijn onverhard en er zijn geen auto's, men beweegt zich voort te voet, per fiets of per golfkarretje. Het voordeeld daarvan is dat het heel stil is op het eiland! Als je op de hoofdstraat staat en je kijkt links of rechts de straat in zie je altijd aan 2 kanten de zee. Echt te gek. Verder is het heel stil. Vandaag hebben we de nationale-dorpssport beoefend: heen en weer slingeren in de hangmat. Gelukkig hadden we de afgelopen weken al geoefend ;-) Om de zaken een beetje meer pit te geven gaan we zo proberen een snorkeltrip te boeken voor morgen om met haaien en roggen te gaan snorkelen. Ook willen we proberen om de dag erna een bezoek te brengen aan Belize City per vliegtuig, dit is super goedkoop hier! We laten het jullie weer weten........voor nu: chill man!!

• 20 April 2008 - 07:20

Peter En Femy:

Hola amigos,
    We zijn alweer helemaal jaloers na het lezen van jullie avonturen. Goed dat jullie voet bij stuk hebben gehouden bij onze vrienden van de douane. Vreemd eigenlijk dat je zometeen wel moet betalen als je Belize uit gaat naar Mexico, terwijl je Mexico en Guatemala uit niets hoeft te betalen. Anyways, geniet er lekker van, want wij zijn nu anderhalve week terug vanuit Maleisie maar al weer helemaal in de dagelijkse sleur.

From Kockengen with love

• 20 April 2008 - 10:18

Ans:

Vanuit een iets opwarmend Nederland zou ik zeggen: denk aan de Hollandse temperaturen als je het erg heet hebt! En nog een tip voor Lisette: kijk uit dat je niet zeeziek wordt in je hangmatje, geeft zo'n troep :-)

Verder nog heel veel genieten van jullie 3e week in dit Zuidamerikaans avontuur.

liefs,
    (m)ams